Tortellini z pomidorami i oliwkami – pomysł na szybki obiad


Lubię gotować, ale zazwyczaj wybieram proste i szybkie przepisy. W tygodniu nie mam czasu, a i w weekend często wolę spędzić czas w inny sposób. Gdy wracamy głodni ze spaceru, nie ma czasu na skomplikowane i czasochłonne dania. Czasem też po prostu wolę odpocząć niż spędzać pół dnia w kuchni. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Przygotowanie trwa mniej niż pół godziny, a efekt zaskoczył nawet mojego chłopaka, który twierdził, że nie lubi makaronów.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1 opakowanie tortellini (najczęście wybieram z serem) 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 3 ząbki czosnki 
  • pół cebuli 
  • garść czarnych oliwek 
  • suszona bazylia, oregano, sól, pieprz.

1. Tortellini gotuję według instrukcji na opakowaniu.
2. Na patelni podsmażam czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dodaję pomidory zgniecione tłuczkiem do ziemniaków i trochę wody.
3. Gdy pomidory się zagotują, zmniejszam ogień. Sos potrzebuje trochę czasu, żeby pomidory straciły surowy smak, a całość zrobiła się bardziej jednolita. Gotuję go na średnim ogniu i za każdym razem, gdy zgęstnieje, dodaję trochę wody.
4. W międzyczasie przyprawiam sos solą, pieprzem, dużą ilością bazylii i szczyptą oregano. Zawsze dodaję też trochę cukru, żeby zbalansować kwaśny smak pomidorów.
5. Pod koniec dodaję pokrojone oliwki. Wybieram te bez pestek, żeby krojenie nie trwało cztery razy dłużej :)
6. Gdy sos jest gotowy, wyłączam ogień, wsypuję tortellini na patelnię i mieszam wszystko. Podaję z oliwką lub listkiem świeżej bazylii.


Lubicie makarony?

Komentarze

Popularne posty