Musaka po bułgarsku


Musaka kojarzona jest przede wszystkim z Grecją i to jej grecka wersja – z bakłażanami – jest najbardziej znana w Polsce. W Bułgarii jednak głównym bohaterem tej potrawy nie jest bakłażan a ziemniak, a całość zalewa się mieszanką jogurtu, jajek i mąki, a nie sosem beszamelowym, co mnie ogromnie cieszy, bo za nim nie przepadam (a może nie umiem zrobić dobrego?). Jeśli macie ochotę na bułgarską wersję musaki, polecam ten przepis, który wzięłam z mojego ulubionego bułgarskiego bloga kulinarnego Supiczka. Z tej porcji składników dwie osoby mogą się najeść trzy razy.

Składniki:
  • 500 gramów mięsa mielonego 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 duże cebule 
  • 3 świeże pomidory lub pomidory z puszki (ok. pół puszki) 
  • 1 duży jogurt bałkański/grecki 
  • 2 jajka 
  • 100 gramów sera żółtego
  • 5 łyżek mąki 
  • słodka papryka, pieprz, czubrica 

Przygotowanie:

1. Kroimy drobno cebulę i dusimy ją na rozgrzanym tłuszczu, aż zmięknie. Dodajemy połowę pokrojonych drobniutko pomidorów, mięso mielone, pieprz, paprykę i czubricę. Czekamy, aż całość się zagotuje, po czym dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

2. Dno dużego naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem, kładziemy drugą część pomidorów i przesypujemy ziemniaki z mięsem mielonym. Dolewamy niepełną szklankę gorącej wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. Pieczemy do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie i złociste. Ja kilka razy podczas pieczenia mieszałam całość.

3. Jogurt mieszamy dokładnie z jajkami i mąką. Opcjonalnie do tej mieszkanki można dodać starty żółty ser, ale nie jest to konieczne. Polewamy tym musakę i rozprowadzamy równomiernie po całości. Z powrotem wstawiamy do piekarnika i pieczemy tak długo, aż zrobi się brązowa skórka.

Smacznego!


Komentarze

  1. Takie posty wrzucać na noc? Żeby ślinotok spać nie dawał? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Musaka wpisuje się u mnie w "danie na obiad". Ziemniaki i mięso mielone, nic więcej nie trzeba mi mówić :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak można nie lubić sosu beszamelowego?! (:
    A musaka po bułgarsku brzmi smakowicie, przypomina mi trochę, ale tylko troszkę, tortillę hiszpańską

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób się zachwyca, ale dla mnie jest zbyt nijaki :)

      Usuń
  4. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam musaki.
    Wersja z ziemniakami bardzo do mnie przemawia, więc chętnie przygotuję to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musaka tak! ale ja ją jadam tylko w wersji vege. Co by nie mówić, kuchnia bałkańska ma spory wybór potraw, zarówno dla mięsożerców jak i roślinożerców ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co zawierała ? Bakłażany i ziemniaki? Chętnie bym spróbowała :)

      Usuń
  6. Bulgarska wydaje mi sie smaczniejsza, ato dlatego, ze lubie ziemniaki :) Musze posmakowac :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty