Zapiekane ziemniaki



Bułgarzy uwielbiają ziemniaki. Rzadko jednak jedzą je gotowane, częściej zapiekane i smażone. Takie ziemniaczki, jak te z dzisiejszego przepisu, kupowałyśmy w Błagoewgradzie w markecie. Tu ciekawostka – w prawie każdym markecie w Bułgarii znajdziemy stoisko z gotowym jedzeniem. Bardzo dobra jakość, ceny niższe niż w restauracji, a do tego potrawy z kuchni bułgarskiej.

Przepis na ziemniaki ze śmietaną znalazłam tutaj. Zamieniłam żółty ser białym, ale myślę, że idealnie byłoby, gdyby znalazły się oba.

Składniki

1 kg ziemniaków
250 g śmietany
ok. 100-150 g sirene (ewentualnie fety)
50 g masła
ząbek czosnku
przyprawy

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Śmietanę mieszamy z pokrojonym/rozgniecionym czosnkiem i przyprawami (np. pieprz, papryka, czubrica). Ugotowane ziemniaki wkładamy do naczynia do pieczenia, układamy między nimi kawałeczki białego sera i polewamy śmietaną. Gdzieniegdzie układamy masło. Jeśli mamy ochotę na bogatszą wersję, możemy posypać całość startym żółtym serem. Pieczemy w 250 st. do uzyskania ciemnej skórki, czyli ok. 15-20 min.


Gdy robiłam te ziemniaczki, za oknem były gęste chmury. Tęsknię za nimi.

Komentarze

  1. Ja z moim komentarzem tak trochę nie na temat, ale bardzo chciałam się nim z Tobą podzielić: ostatnio w moim ulubionym poznańskim lokalu w nowym meny do listy sałatek dołączyła: szopska sałata! Muszę koniecznie wypróbować, na pewno Cię wtedy wspominać! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Cieszę się, że spróbujesz i myślami będziesz ze mną ;) Tak naprawdę nic odkrywczego w tej sałatce nie ma, ale ja uwielbiam to połączenie smaków :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zapiekane ziemniaki! Od nich praktycznie zaczęłam prowadzić bloga i nawet nie sądziłam ,że jest tyle przepisów na prostego ziemniaka (nie licząc oczywiście placków ziemniaczanych) Z fetą to jest propozycja dla mnie nie do odrzucenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ziemniak to prawdziwy król! W mojej wsi obchodziliśmy nawet święto ziemniaka :) Przypomniał mi się ziemniaczek z ogniska, pyszota :)

      Usuń
    2. Święto ziemniaka? No tak, nie dziwię się, wszak jest on ważnym warzywem, a na ziemniaki z ogniska również nabrałam ochoty, dawno ich nie jadłam ;)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie zapiekane ziemniaczki. Często robię je ze śmietaną i rybką (na sposób szwedzki). Wersja z serem brzmi ciekawie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam tę zapiekankę u Ciebie na blogu. Wygląda bardzo apetycznie i na pewno bym się na nią skusiła, choć za rybką nie przepadam. Ciekawi mnie takie połączenie smaków :)

      Usuń
  4. Uwielbiam zapiekane ziemniaki. Takiej zapiekanki jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musimy takie spróbować! Mi mój Bułgar serwuje takie:
    *ziemniaki bejbi - картофки бейби (nie wiem jak się je nazywa po polsku:])
    *koperek
    *czosnek
    *olej
    *masło
    *żółty ser (i nie być tak genialnym jak ja, żeby kupić sojowy żółty ser, który się nie roztapia:])

    Na blachę wlać oleju - nie może być ani mało, by ziemniaki nie wyschły ani dużo, aby nie były okropnie tłuste. Do tego dużo koperku i dużo czosnku. Przy końcu dodać masło i startego żółtego sera(ja wolę bez niego) i zapiec jeszcze chwilę. I oczywiście od czasu do czasu przemieszać ziemniaczki. Pieczemy około godziny. Wychodzą bombastycznie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za przepis! To zdecydowanie moje smaki :) Na pewno wkrótce przygotuję takie bejbiki (młode małe ziemniaczki? :))

      Usuń
  6. nie miałam dotąd zbyt wiele wspólnego z Bułgarami (a już na pewno nie fryzurę na telewizor ;)), ale od tego posta widzę, że już zdecydowanie mam ! zapiekane ziemniaki ! już wiesz, co jutro będzie u mnie na obiad ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego! :) (chciałabym Cię zobaczyć w wersji na telewizor :D)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty