Kurczak z ryżem


Kuczak z ryżem (пиле с ориз) to klasyczne bułgarskie danie. Bardzo często pojawiało się na uniwersyteckiej stołówce. Zastanawiałam się wtedy, jaki jest sekret przygotowania dobrego ryżu. Ja niestety zawsze miałam z tym problem. Z czasem nauczyłam się robić ryż na patelni z przyprawami i warzywami, i byłam prawie zadowolona. Prawie, bo rzadko był idealny, zdarzyło się, że był twardawy, częściej jednak rozgotowany. Mój Bułgar męczył mnie ciągle, żebym zrobiła ryż w piekarniku, jak to się zwykle robi w Bułgarii. Nie mogłam się do tego przekonać, bo wydawało mi się, że w piekarniku będę miała jeszcze mniejszą kontrolę nad ryżem. Muszę jednak przyznać, że ryż przygotowywany w ten sposób smakuje świetnie. A Bułgar był zadowolony, choć twierdzi, że do ideału mu jeszcze dużo brakuje. Ja mimo wszystko polecam :)

Składniki
  • 2 udka (może być też kilka pałek, skrzydełek) 
  • 1 szkl. ryżu 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • duża marchewka 
  • 0,5-1 papryki (np. zielonej) 
  • przyprawy


Przygotowanie

Kurczaka gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę. Równie dobrze można dodać inne warzywa lub je pominąć. Dodajemy ryż i podsmażamy, aż stanie się przezroczysty. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (bez soli).

Zawartość patelni przesypujemy do naczynia, w którym będziemy wszystko zapiekać. Równomiernie pokrywamy dno i układamy kurczaka. Zalewamy trzema szklankami bulionu, w którym gotował się kurczak. Wkładamy do piekarnika na ok. 180 st.

Danie będzie gotowe, gdy ryż wchłonie cały płyn. Może pojawić się potrzeba dolania bulionu, wszystko zależy od ryżu. Po wyjęciu z piekarnika smakujemy ryż i ewentualnie doprawiamy.

Smacznego!

Komentarze

  1. Oj kusisz mnie o takiej porze, taki talerz na bogato! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pomyślałabym, że to może być klasyczne bułgarskie danie! Smakowite, proste... - podoba mi się :) A sposób wykonania trochę mi się skojarzył z risotto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, zazwyczaj to danie jest pomijane w opisach bułgarskiej kuchni, a to jedno z najczęściej podawanych potraw przez bułgarskie panie domu, popularne w całym kraju. Rzadko kiedy ryż przygotowuje się inaczej niż w piekarniku.

      Usuń
  3. Mogłabyć napisać, o ile to nie jest jakaś tajemnica :), jakich Ty przypraw użyłaś/używasz do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadna tajemnica :) Ja zawsze, prócz soli, używam pieprzu, czerwonej papryki i czubricy. To mój ulubiony zestaw :)

      Usuń
  4. Będąc w Sofii, zajadałam się tą potrawą przez cały pobyt :) Jedna różnica - kurczak w małych kawałkach był wmieszany w ryż (przez co bardziej przypominał risotto, ale to wciąż nie to samo!). Powiem więcej, cały Studencki Grad żyje na tej potrawie i na przepysznych hamburgerach (oczywiście z frytkami) z pobliskich budek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty