Zupa z kurczaka


Za oknem chmury, przyjemny wiatr i drobny deszcz. Jeszcze niedawno bym marudziła, że jak to tak nie ma słońca, ja przecież lubię słońce. Po prawie dwóch miesiącach upałów – a to dopiero początek – mam jednak dość i taki dzień jak dziś jest przyjemnych odetchnieniem.

Wczorajszy dzień zapowiadał zmianę pogody. Nawet na wieczornym spacerze, powietrze nadal było ciężkie. Ale i tak było morowo ;)


Idealna na dzisiejszy obiad byłaby zupa z kurczaka (пилешка супа), ale cóż, była wczoraj :) Bułgarska wersja tej zupy, różni się od naszego rosołu. Bardzo często dodaje się do niej pomidory, zabiela jogurtem z jajkiem czy podaje z ziemniakami. Ja korzystałam z klasycznego przepisu na pileszką supę, który jest najbardziej zbliżony do polskiego rosołu. Nie trzeba się jednak martwić o klarowność, co jest często zmorą polskich pań domu.


Składniki
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • cebula 
  • czerwona papryka 
  • 3 gniazdka makaronu nitki 
  • sól, pieprz 
Udka wkładamy do garnka i zalewamy wodą do połowy garnka. Dodajemy pokrojoną marchewkę i cebulę. Gotujemy ok. 30 minut i dodajemy pokrojoną paprykę (ja prócz czerwonej, dałam trochę zielonej). Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je z zupy i dokładnie obieramy. Kroimy je na małe kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy 3 gniazdka makaronu nitki i gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem, można posypać pieprzem i natką pietruszki. Jeśli chcemy zupę urozmaicić, możemy dodać do niej pomidora i/lub na koniec zabielić jajkiem wymieszanym dokładnie z jogurtem naturalnym (ok. 0,5 szklanki).

Smacznego!

Komentarze

  1. Nie jestem wielką fanką rosołu ale chętnie wypróbowałabym kiedyś taką jego wariację.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię to w daniach z innych krajów, że chociaż czasem bardzo przypominają coś, co znamy z ojczystej kuchni, to jednak są ich zupełnie inną odsłoną.

    Absolutnie uwielbiam oprawę graficzną wokół Twoich kulinarnych opowieści!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, czasem wystarczy inna przyprawa, dodatek czy sposób podania i już mamy coś innego.

      Dziękuję!! :)

      Usuń
  3. Rosół bardzo lubię zaraz po pomidorówce :D a "pyszna zupa z kurczaka" wygląda pysznie! U Ciebie upały a u mnie deszcze i burze tylko straszą, że w Polsce przez kolejne dni będzie taka pogoda, jak zawsze ;)i dziękuję za nominację, czekam na pytania ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis, bo wszystko, co zawiera paprykę po prostu uwielbiam, no i ciekawa jestem smaku takiej wariacji rosołu:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham paprykę!
      Pozdrawiam również :)

      Usuń
  5. Ja dodaję też dużo cytryny do pileszkiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takim wariantem się jeszcze nie spotkałam, choć Bułgarzy rzeczywiście uwielbiają dodawać cytrynę i ocet do wielu potraw. Dla mnie to zbyt kwaśno :)

      Usuń
    2. Ja też dodaję cytrynę, ale nie do garnka a do talerza. Według mnie cytryna dodaje pileszkiej jeszcze lepszego smaku.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty