Zielona sałatka


Zielona sałatka (зелена салата) jest bardzo popularną sałatką w Bułgarii. Klasycznie składa się z 4 składników – sałaty, rzodkiewki, cebuli dymki i ogórka, jednak tak naprawdę każda sałatka z zieloną sałatą jest nazywana w ten sposób. Bardzo często dodaje się do niej gotowane jajko lub kilka oliwek.

Ja zrobiłam klasyczną zieloną sałatkę, zamieniłam jedynie dymkę na młode pędy czosnku, które są tu bardzo popularne, dodałam też pieprz, którego Bułgarzy z reguły nie dodają (te czarne kropeczki na zdjęciach to właśnie pieprz – nie piasek ;)).


Składniki na jedną porcję
  • kilka liści sałaty 
  • 4 rzodkiewki 
  • pół ogórka 
  • jedna dymka 
  • sól 
  • olej 
  • ocet (ja użyłam jabłkowego) 
Sałatę porwać, dodać pokrojone rzodkiewki, ogórek i cebulę razem ze szczypiorkiem. Doprawić, dodać trochę oleju i octu, i gotowe! Nic prostszego nie może być :)

Smacznego!


Komentarze

  1. Czy u Ciebie na zdjęciach jest to sałata lodowa? Muszę spróbować jak z nią smakuje, bo zawsze robiłam z sałatą karbowaną (къдрава салата). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem niestety jaka to dokładnie sałata, ale na pewno nie lodowa :) Jakaś zwykła маруля ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty